Posted inAllergia

Az allergiatesztek fajtái

Az allergiatesztek olyan vizsgálatok, amelyekkel megállapítható, hogy egy személynek allergiája van-e egy adott anyaggal, az allergénnel szemben. Az allergia egy túlérzékenységi reakció, amelyet a szervezet immunrendszere vált ki egy adott anyaggal való érintkezésre. Az allergén lehet egy olyan anyag, amely a környezetben található, például pollen, poratka, penész, állatok szőre vagy váladéka, vagy egy olyan anyag, amely az élelmiszereinkben vagy a gyógyszereinkben van.

Az allergiatesztek segítenek az orvosnak abban, hogy azonosítsa azokat az allergéneket, amelyekkel a beteg érintkezik, és amelyek a tüneteket okozzák. Ez fontos a megfelelő kezelés kiválasztásához.

Allergiateszt típusok

Az allergiatesztek két fő típusa van:

 • Prick teszt: ez a leggyakrabban használt allergia teszt. A teszt során egy kis mennyiségű allergént tesznek egy tűvel a bőrbe. Ha a beteg allergiás az allergénre, akkor a bőr a tű beszúrásának helyén megduzzad és viszket.
 • Patch-teszt: A patch-teszt során az allergéneket egy ragasztószalagon helyezik a bőrre. A teszt általában 48-72 órán át tart. Ha az allergiás reakció jelentkezik, a bőr bepirosodik, viszketni kezd, és duzzadttá válik.
 • Vérvizsgálat: ez a teszt akkor használható, ha a prick teszt nem ad egyértelmű eredményt. A vérvizsgálat során az orvos vért vesz a betegtől, és azt laboratóriumban vizsgálja meg az allergénekkel szembeni ellenanyagok jelenlétére.

Az allergiatesztek általában biztonságosak és fájdalommentesek. Néhány esetben azonban előfordulhat enyhe bőrpír vagy duzzanat a teszt helyén.

Ha allergiás tüneteket tapasztal, fontos, hogy forduljon orvoshoz, hogy elvégeztesse az allergiatesteket. A megfelelő tesztek elvégzése segíthet az orvosnak abban, hogy megállapítsa az allergia okát és a megfelelő kezelést.

Gyakori kérdések az allergiával kapcsolatban

Íme néhány gyakori allergiatesztelési kérdés:

 • Milyen típusú allergiateszteket végeznek?

A leggyakrabban használt allergia tesztek a prick teszt és a vérvizsgálat. A prick teszt során egy kis mennyiségű allergént tesznek egy tűvel a bőrbe. Ha a beteg allergiás az allergénre, akkor a bőr a tű beszúrásának helyén megduzzad és viszket. A vérvizsgálat során az orvos vért vesz a betegtől, és azt laboratóriumban vizsgálja meg az allergénekkel szembeni ellenanyagok jelenlétére.

 • Milyen allergiatesztek érhetők el?

A rendelkezésre álló allergia tesztek típusa az allergiás személy tüneteitől és korcsoportjától függ. A leggyakoribb allergiatesztek közé tartozik a pollen, a poratka, a penész, az állatok szőre és váladéka, az élelmiszerallergiák, valamint a gyógyszerallergiák tesztje.

 • Milyen gyakori az allergia?

Az allergiák gyakoriak, a világ népességének körülbelül 30%-át érintik. Az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, de általában gyermekkorban kezdődik.

 • Milyen szövődményekkel járhat az allergia?

Az allergia súlyos szövődményekhez vezethet, például anafilaxiás sokkhoz. Az anafilaxia egy életveszélyes allergiás reakció, amely hirtelen fellépő légzési nehézségeket, ájulást és akár halált is okozhat.

 • Hogyan kezelhető az allergia?

Az allergia nem gyógyítható, de kezelhető. A kezelés célja a tünetek enyhítése és a reakciók megelőzése. Az allergia kezelésére többféle módszer létezik, ideértve:

 • A környezeti allergének elkerülése
 • Gyógyszeres kezelés
 • Immunterápia

Az allergia kezelése gyakran személyre szabott, és a beteg egyedi tüneteitől függ.

Fotó: Freepik